In gesprek met Char

Char Margolis straalt als zij binnen komt lopen. Het is overduidelijk te zien dat deze vrouw verliefd is. Ze blijkt niet alleen een warme persoonlijkheid te hebben, maar ook over een grote dosis humor te beschikken. Heel open vertelt ze over haar werk, haar doel en haar 'dubbel' leven. De Amerikaanse werkt al bijna dertig jaar als medium. Wij kennen haar vooral van de televisie - 'Char' op RTL 4. Henk Jan Akse in gesprek met met zijn collega medium Char.

char

Char Margolis, Char het medium, Char het mens, ze heeft een nieuw boek geschreven: De Essentie: spiritueel leven voor elke dag. Over het boek zegt ze dat iedereen de kans heeft om zijn ziel naar goedheid en liefde te laten groeien. "Noem het God of wat je wilt. Ik denk dat God liefde is. Ik geloof dat we allemaal gecreëerd zijn voor goedheid en licht. Tijdens ons leven maken we soms goede en soms slechte keuzes. Als we slechte keuzes maken, moeten we terugkomen om het opnieuw te proberen. Het doel is dat we uiteindelijk met goedheid beginnen in ons leven en ermee eindigen, dan hoeven we niet meer te reïncarneren. Het leven is een school, wij zijn hier om te leren en te ervaren. De essentie van ons 'zijn' is leven."

Char vertelt dat haar televisie in het hotel spontaan aan ging deze morgen en hoe onverklaarbare dingen haar overkomen. Dat is grappig, want ik heb iets soortgelijks meegemaakt. Toen ik mijn huis uitging stond mijn horloge ineens stil en op het moment dat ik op de klok in de keuken wilde kijken, stond die ook stil op 13.45 uur. Char maakt tijdens haar shows altijd 'vreemde' dingen mee. Zoals die keer dat ze de broer van Pim Fortuyn in de show had. Toen barstte er een glas kapot. Dat was de geest van Pim!
   
"Dit is de dag dat wij
elkaar ontmoeten,
wat jij in je hart al wist"
Toen ik Chars eerste boek kocht, wist ik dat ik haar ging ontmoeten. Dat is nu vier jaar geleden. Als ik dit vertel, begint ze te stralen. "I love that when people know things! Het heeft zo moeten zijn Henk Jan, jij bent erg intuïtief en je voelt veel. Je wist het al dat je mij ging ontmoeten... En dit gevoel moet je altijd zo houden. Dat is een teken voor jou, voor de rest van je leven! De toekomst verandert ieder moment, iedere seconde, door de beslissing van een persoon. Als iemand beslist om dronken langs jouw huis te rijden, zal jij een voorgevoel krijgen of het universum zal je langzamer laten lopen. Betwijfel dat voorgevoel nooit! Dit is de dag dat wij elkaar ontmoeten, wat jij in je hart al wist (Char was in het begin niet op de hoogte van mijn werk als medium en coach). Jij moet een bijzonder sensitieve man zijn Henk Jan!"

Ik vraag haar hoe het is om CHAR te zijn. "Ik heb een leuk leven en daar geniet ik enorm van. En godzijdank heb ik mijn gezondheid, dat is natuurlijk het belangrijkste. Mijn vrienden, familie en collega's zijn fantastisch en ik heb nu een geweldige vriend!" Ze straalt helemaal en laat ons een liefdes-sms lezen die ze van haar vriend Dick heeft ontvangen. "Hij wist niet eens wie ik was toen ik hem leerde kennen, want hij kijkt amper televisie, maar ik kan de hele dag over hem praten, dus we kunnen beter van onderwerp veranderen", lacht ze.

Ze vervolgt: "Het is een zegen om mij te zijn. Je moet elke dag voluit leven, want je weet nooit wat er morgen komt. Als ik morgen dood ga, kan ik eerlijk zeggen dat ik geen stenen heb laten liggen zonder ze om te draaien. Ik heb integer en ethisch geleefd en ik heb peace in my mind. Dus mocht ik terug gaan naar mijn 'maker', dan schiet ik zo naar boven om hem te ontmoeten."

Op dat moment zie ik de 'welbekende' vlinders boven haar hoofd verschijnen. Ik kan het niet laten om dat tegen haar te zeggen. Ze glimlacht: "Dat is grappig, want ik sprak net nog met iemand over vlinders. Jij bent helderziend! O jee, Derek (Ogilvie) better watch out because he's got competition!"

"Heb vertrouwen in je intuïtie en in je gevoel"


Hoe blijf jij je ontwikkelen Char? "Het gaat erom dat je je bewust wordt van je eigen gedachten en gevoelens en daarop vertrouwt. Ik noem het de vier C's die je nodig hebt: Courage (moed), Confidence (vertrouwen), Commitment (verantwoordelijkheid) en Conquer (overwinnen). We zouden dit altijd moeten gebruiken in ons leven om onze doelen te bereiken.

Jij wist dat je mij ging ontmoeten, maar ik had overal kunnen zijn. Ik ben niet vaak in Nederland en als ik hier ben, werk ik. Dus er is een reden voor dat wij elkaar nu treffen. Jij mag vertrouwen hebben in je intuïtie en je gevoel. Als bij jou dat kleine lichtje in je hoofd is aangegaan, dan is dat de reden waarom ik hier ben. Dat is precies wat ik aan anderen wil meegeven."

"Ik heb de minst makkelijke weg gekozen"


Volg je zelf ook cursussen of lees je boeken? "Ik lees weinig boeken, omdat ik niet in verwarring wil raken. Ik leer van mijn ervaringen: ik doe dit werk al dertig jaar en ik heb mijn eigen manier van werken ontwikkeld. Soms moet je zelf een pad maken, zodat anderen dat pad kunnen volgen. Het gedicht The road not to taken van Robert Frost gaat hierover. Het gaat erom dat ik de minst makkelijke weg heb gekozen en dat maakt het verschil." Je hoofd boven het maaiveld uitsteken? "Ja, want de meeste mensen zijn volgers." Je nek uitsteken brengt ook het risico met zich mee dat je hoofd eraf gehakt kan worden, nietwaar? "Ja, dat klopt, maar er is ook gelachen om Thomas Edison en Benjamin Franklin. Mijn doel is dat iedereen naar zijn of haar intuïtie leert luisteren en hun gevoel weet te volgen."
"Ik ken meer intuïtieve mannen dan vrouwen"
 

Als iedereen in de wereld zijn intuïtie zou gebruiken, net als jij, wat zou er dan met de wereld gebeuren? "Dan zou er vrede op aarde zijn, zonder onenigheden over religie en we zouden geen geldproblemen hebben. We zouden dan intuïtief genoeg zijn om alles goed te regelen. Intuïtie wordt gestuurd door goedheid en God. Op dit moment maak ik me ernstig zorgen over Amerika, er zijn grote lessen die wij moeten leren in de wereld. Ik heb het gevoel dat we van een materialistische wereld naar een spirituele wereld gaan. Vrouw.nl is voor vrouwen, nietwaar? Er wordt vaak gepraat over de vrouwelijke intuïtie, maar ik ken meer intuïtieve mannen dan vrouwen."

Wat maakt Char het mens echt aan het huilen? "Alles! De schoonheid van liefde die ik voel tijdens een bruiloft bijvoorbeeld en hoe de familie daarop reageert tijdens zo'n gelukkig moment. Bij een begrafenis huil ik, omdat iemand zijn dierbare verloren is, zelfs als ik ze niet ken. En helemaal als mensen geloven dat er geen leven na de dood is, dat maakt mij heel verdrietig." (Je ziet Char op dit moment ook echt geraakt zijn.) En wat maakt je aan het lachen? Ze veert gelijk weer op: "Ik kan zo lachen om mijn eigen fouten. Ken je Mister Magoo? (tekenfilmfiguur die door muren heen kon lopen enz.) Mijn bijnaam is The Magooroe. Soms ben ik zo afwezig, dat ik in mijn eigen dorp de weg kwijt raak! En ik vind het leuk om grappen met mensen uit te halen." Ze laat ons een foto zien van een man met bouwvakkersdecolleté. "Dit is mijn beste vriend in Los Angeles. Hij is producer van de Janice Dickinson-show en hij zou me vermoorden als hij wist dat ik deze foto aan jullie liet zien! Hij is gay, net als mijn meeste vrienden, echt waar! Ik zeg altijd: als ik ga trouwen dan heb ik gays als bruidsmeisjes (lacht)."

Vervolgens laat ze nog een foto van haar grote liefde zien. "Het is de moeite waard geweest om zoveel jaren te wachten op deze liefde. Hij is arts en ik heb met hem een rondje door het ziekenhuis gemaakt om al zijn patiënten te zien. Allemaal mensen met kanker. Ik vind het geweldig wat hij doet, hij is een fantastische arts.

Dus wie ik ben? Ik ben iemand die mensen graag aan het lachen maakt en ik ben gek op muziek. Dick heeft allemaal romantische liedjes voor mij op mijn iPod gezet, zo lief! Ik ben zo verliefd! In het echte leven zou je nooit merken dat ik een medium ben. Ik kom zoveel verdriet en hartverscheurende situaties tegen op mijn werk, dat de andere kant van mijn leven wel het uiterste daarvan moet zijn."

Ik vertel haar dat ik volledig begrijp waar ze over praat en laat haar een artikel uit De Spits zien over Het Zesde Zintuig. Er staat een foto van mij in met het onderschrift: 'Henk Jan wordt door zijn gave ook wel Henk Char genoemd.' "Zat jij in dat programma? Jeee! (lacht hard) dus toen ik zei: 'Derek, pas op', was ik geen grap aan het maken! I love that! 'Henk Char' dat is een compliment voor mij!" Ik leg haar uit dat ik heel goed begrijp dat ze een 'gek' leven heeft en dat erg herken. Char: "Mag ik iets zeggen? Jij bent een echte healer: jij bent puur, jouw intenties zijn puur en niet iedereen is dat met dit werk. Sommige mensen willen alleen bekend zijn." Dus dit is waarom ik vier jaar geleden al wist dat ik je ging ontmoeten? Het grappige is dat ik deze ontmoeting nodig had om mijn werk nog beter te kunnen doen en meer in mezelf te geloven. Ik wil je hiervoor bedanken Char. Char (met tranen in haar ogen): "Zie je, daarom doe ik dit werk, zodat mensen erop uit kunnen gaan om andere mensen te helpen en tegelijkertijd zichzelf te helpen."